Wednesday, March 25, 2009

L.o.V.e




L.O.V.E In PsYcHoLoGy

2 hari ni aku asyk dgr pasal citer cinter jerk...
dllm psiko sosial dgn prof Koentjoro(prof melawat)
n psiko p'kmbgan dgn prof Asmah Bee
meh kiter share sikit dari ilmu tu
disini kiter dapat lihat
the meaning of love
~not always memiliki
~perasa khdupan
~x semestinya lbh lame kite knal, maka lebih baek kite memahami seseorang
~mungkin lagi lame knal, smkn byk -ve image perception yg muncul
~benci dan cinta batasnya tipis
kedua-duanya melibatkan ingatan kepade seseorang n ape yg membezakannya adalh benci itu ingatan yg sensenye -ve instead of love itu ingatan yg sense +ve
3 komponen cinta
~intimacy~passion~commitment
cinter comitment itu lbh kepader responsibility iaitu yg lbh b'usia sprti ibubapa kiter
yg mane lbh menekan kebahagian family
~i love my family
~cinte tu bkan hanya untuk lawan jantina
tapi juga untuk rakan sejantina yg lbh kpade mencari teman yang ader persamaan (similarity)
jika x, hmmm tak boleh masuk team laa...
haaa.. whatever la...
yg penting kasih sayang perlu d antara setiap insan...
kalau xder sayang wujud lah benci....
dan lastly hargai org yg ader disekeliling anda
especially your famiy...

4 comments:

MiSz YasMIN said...

bila memperkatakan soal cinta
ia menjadi komplikated
lagi mudah bercakap 'i love you" pada kekasih brbanding pada keluarga sendiri..cbe cakap kt adik k mak k ayah k..its feel weird..hahhahaha

la~nina said...

woooo...
biler min bersuare...
aku biaser jer ckp ngan family aku...
'mak i love u' setiap kali aku call
tapi tu maser dah kat sini la..
b4 this maner ader
dah jauh baru teraser
jahat tol aku.....

mie said...

i love my family too...ehe~..~

la~nina said...

baek abg mie
we love our family~