Tuesday, December 29, 2009

ADOIII~



disaat sedang bersenang lenang
ade je yg terlupa nak wat

g mana leh terlupe
thats a small thing

haila3x....

disaat tgh gembire
ade je tukang kacau
kau nak ape ni
g maen jauh2x sane

(kate hatiku dengan geram)

ingat aku suke eyh
huh

hohoho~
pekakkan telinge
pejamkan mate

Thursday, December 24, 2009

life=live

Monday, December 21, 2009

06.12.2009

tarikh ini best moment untuk tahun ini..
tarikh yg same my birthday n kak lin tunang

kek ini kek aku, abah, ila n ajid

Syukur pade Tuhan..
atas nikmat yang diberikan..
atas kehidupan yang berliku namun dapat ditempuhi dengan sokongan dan sayangnye dari org sekekeliling aku..
trimas atas doa panjang umur n bahagie dari kalian..
the greatest present for me
semoge hidup aku lepas ini lebih matang n lebih baek..
'can i' atau sekadar berkate2x?
aku 22 hahaha tapi rase cam mude lagi plak...


selingan foto
special for my sis
syukur sekali lagi tanggal ini dikongsi dengan majlis tunang kak lin...
sederhana tapi cukup meriah n cukup untuk buat aku n keluarge penat...
hahaha...
greatest moment..
melihat kamu dari sisi laen...
hahaha itu sahaje kali ini...
adiosz...
anyway gud luck final sem..
semoge dapat mencapai bukan sekadar menggapai dengan angan kosong...
chaiyok2x...

Tuesday, November 3, 2009

STATEMENT SAPE??


FINE
Ini la yang suka gunakan untuk hentikan pergaduhan, lebih-lebih lagi bila dia rasa dia yang betul dan anda kena diam. Jangan sekali kali gunakan perkataan ini untuk memberi gambaran rupanya, terutama sekali apabila dia sedang mencuba pakaian di kedai - hanya akan membawa anda berdua bergaduh.

LIMA MINIT
Ini sebenarnya setengah jam. Ianya sama jugak dengan lima minit yang perlawanan bola sepak akan berakhir sebelum anda membawa sampah ke luar, jadi ini adalah pertukaran yang seimbang.

TAKDE APA-APA
Ini bermakna "something" dan anda perlu berjaga-jaga! Perkataan ini melambangkan perasaan yang inginkan anda berputar-putar kat dalam macam mesin basuh. Selalunya, ini akan memulakan pergaduhan yang akan bertahan selama 'LIMA MINIT' dan diakhiri dengan 'FINE'.

PERGILAH! (dengan kening terangkat)
Ini adalah satu cabaran yang akan membuat si pasangan menjadi marah dengan 'TAKDE APA-APA' dan diakhiri dengan 'FINE'. PERGILAH (dengan kening biasa) Ini bermakna 'mengalah' atau 'buat je la apa yang awak nak sebab saya tak kisah'. Anda hanya akan mendapat situasi ini dan dalam beberapa minit diikuti dengan 'TAKDE APA-APA', 'FINE' dan dia akan bercakap kembali dengan anda dalam masa 'LIMA MINIT' apabila dia dah sejuk.

MENGELUH YANG KUAT
Ini sebenarnya bukanlah perkataan, tetapi kenyataan yang sering disalah anggap. 'MENGELUH YANG KUAT' bermakna dia merasakan anda adalah seorang yang bodoh ketika itu dan dia sendiri terfikir kenapalah dia menghabiskan masa berdiri di situ dan bergaduh mengenai 'TAKDE APA-APA'.

MENGELUH YANG PERLAHAN
Lagi sekali, ini bukanlah perkataan. 'MENGELUH YANG PERLAHAN' membawa maksud yang dia berasa puas. Adalah lebih elok jika anda duduk diam, jangan buat sebarang tindakan... dan dia akan kekal puas.

OKAY LAH
Ini adalah kenyataan yang paling merbahaya 'OKAY LAH' bermakna dia ingin berfikir panjang sebelum dia membalas terhadap perbuatan anda yang telah menyakitkan hatinya. 'OKAY LAH' selalunya digunakan dengan 'FINE' bersama 'Kening Yang Terangkat'.

BUAT LAH
Satu ketika di masa depan dalam masa terdekat, anda akan dilanda masalah yang besar.

TOLONGLAH
Ini bukan kenyataan, sebaliknya adalah pelawaan. Seorang memberi anda peluang untuk mengeluarkan sebarang alasan atau sebab di atas apa yang telah anda lakukan. Anda mempunyai peluang yang adil dengan kejujuran, jadi berhati-hati dan anda tidak akan mendapat 'OKAY LAH'.

TERIMA KASIH
Seorang mengucapkan terima kasih. Jangan pengsan. Terima dan ucapkan sama-sama.

TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK
Ini banyak berbeza dari 'TERIMA KASIH'. Seorang akan menggunakan ini apabila dia dah terlampau marah pada anda. Ini menunjukkan yang anda telah menyinggung perasaannya dan akan diikuti dengan 'MENGELUH YANG KUAT'. Berhati-hati untuk tidak bertanya apa yang salah selepas 'MENGELUH YANG KUAT' kerana ini hanya akan membuat dia berkata 'TAKDE APA-APA'.

Friday, October 23, 2009

S.E.M.P.U.R.N.A


sOmeTiMeS tHe bESt WaY To HoLd, OntO sOmEtHiNG Is To LEt iT GO

Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu..... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga .........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar keperluanmu.
...
Apabila sekali ia retak..... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.... Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. ... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelazatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ... MENGASIHIMU. .. Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....

Thursday, October 22, 2009

AMPUN AS IN SORRY


mohon ampun aku
jika aku bersalah

mohon ampun aku
jika aku berdosa


aku bukan siapa-siapa
aku hanya manusia
yang tak lepas dari kesalahan


ku serahkan hidupku padamu
tuhan ampuni aku
ku memohon padamu
tunjukkan jalanmu

Friday, October 2, 2009

RAYE~


family

si kecik kesayangan

family PERMAJ
akmal

ex SMKTP

salam kawan2x ...
selamat hari raye...
dah berkurun kosong
takde ape coretan kat blog ni
maaf ye xder kesempatan
asgment plak melambak
umpama berbongkah- bongkah ais yg hanye akan cair bile dah lepas exam..
hahaha perumpamaan ape ni...
aiya.....
thesis, psiko kaunseling, psiko kesihatan, ujian & pengukuran, mini viva etc.
hmmmm mati akal dibuatnye...
hari2x pun kerja keras
sabar cik lina....
ok stop pasal asgmnt, kiter citer pasal raye plak
trimas untuk kawan-kawan yang sudi dtg umah...
x kire la yg dr UKM ke yg ex-SMKTP ke kan...
due2 pun best....
berkawan biar ramai kan...
nampak gaye raye kali ni sakan aku beraye sampai balik malam
isy3x dasyat tui....
hahaha pengalaman orang kate...
laen kali kiter konvoi sampai 10 kete plak...
7 macam sket la plak...
hmmm kemusykilan
mengapekah berat aku turun..? kan hari raye mkan byk..
jadi misi sebulan ni
menaikkan berat badan kepada sebelum pose...
chaiyoook lina..
ok jgn lupe puase 6 ye kawan2x
adiossszzz


Saturday, August 29, 2009

BUKAN SENANG NAK SENANG, BUKAN SUSAH NAK SUSAH


kita bukannya pandai untuk cakap orang lain bodoh

kita bukanlah kaya untuk cakap orang lain miskin


kita bukanlah handsome untuk cakap orang lain muka tak handsome


kita bukanlah cantik untuk cakap orang lain tak lawa

kita bukanlah baik untuk cakap orang lain jahat


kita bukanlah alim untuk cakap orang lain lupa sembahyang

kita bukanlah kuat untuk cakap orang lain lemah

kita bukanlah berani untuk cakap orang lain penakut

TAPI...

kita adalah pandai jikalau kita sebarkan ilmu itu kepada orang lain

kita adalah kaya jikalau kita manfaatkan kekayaan kita kepada jalan kebaikan


kita adalah handsome jikalau kita tak meninggi diri

kita adalah cantik jikalau kita sentiasa memuji orang lain

kita adalah baik jikalau kita mengajak orang lain kearah kebaikan dan menjadi contoh dan tauladan orang lain


kita adalah alim jikalau kita memperuntukkan sebahagian rutin seharian kita kepada-Nya dengan seikhlas hati


kita adalah kuat jika kita sentiasa membantu orang yang lemah

kita adalah berani jikalau kita sanggup menggadaikan nyawa untuk mempertahankan agama

Ingatlah! kita bukannya manusia yang hebat untuk memcaci dan mengutuk ciptaan-Nya. Dia Maha Mengetahui. setiap apa yang diciptakannya mempunyai hikmah yang tersendiri.sedarlah. bukan senang nak jadi senang.

BUKAN SENANG NAK JADI SENANG.

BUKAN SUSAH NAK JADI SUSAH

Thursday, August 27, 2009

THESIS-KINDERGARtEN


ahaaa..
tajuk thesis aku adalah permasalahan emosi dan tingkahlaku kanak- kanak dan kesannya terhadap anxiety dan depresi.
best x?
dan untuk pertemuan smlm untk sesi diskusi pertame
puan vanessa gunekan teknik naratif untuk kami smpaikan dlm penulisan yg akan dibuat
bg menimbulkan idea
ade 2 persoalan yg ditanye dan aku, sasa n keyrol kene jawab

1. kenang kembali ktka zaman tadika
2. apa yg anda mahu ketika itu
dan ini adalah jawapan aku yg akhirnya membawa kepada 1 ksmpln
waktu tadika dulu...
pagi2 aku kene kejut dek abah
abah amekkan tuala
abah dukung aku, amekkan air panas
siapkan baju aku..
aku ingat lagi berkurun duk dlm toilet sebab sejuk nak mandi walhal air tu kan dah panas...
bongek aku untuk seketika..
abah pernh kate aku menangis untuk sebulan mase aku enter sklh tadika ni
hari2 aku nangis kerana takut akn kene tgl...
ini dinamekan separation anxiety...
takut kerana terpaksa berpisah
dan setiap orang akan menunjkkan reaksi yg berbeza
aku dapati criter antare aku, sasa n keyrol sgt jauh berbeza
betapa kami dlm waktu same tapi cara pembelajaran yg berbeza
betape aku sgt dimanjekan...
huhuhuhu~
apakah faktornya???
aku ni sgh kurang berdikari berbanding mrk yg pergi sklh tadika sendirik...
padahal sklh tadika hanya sekangkang kera @monyet je dari rumah...
adakah perhatian terhadap aku terlalu berlebihan
adakah timbul perasaan cemburu pade adik beradik lain
jika ya maka disinilah salah satu punca kepada asas permasalahan yg dikaji
kurang perhatian dr ibu bapa blh mnybbkan permslhan berlaku
dan terlalu byk perhatian juga blh menbbkan prmslhan in brlaku
knape??
kerana jika kurang maka anak akan berasa terabai, menjadi pemendam
jika berlebihan maka akan berlaku situasi pergantungan berlebihan hingga ssh nak wat decision dlm khdpn akan dtg...
dan aku dapat kaitkan untuk soalan kedua kanak2 kecil ketika usia ini
amat dambakan perhatian n kasih syg dari parents
yaaaa...
amacam penat x bace???
so inilah permulaan thesis aku...
yg akhirnya dikaitkan dgn kngan waktu lepas yg dpt dijadikan sumber rujukan...
to abah thanks for everything....
to emak... i luv u too
also my sibllingsssss...
n tersayang
also selamt puase kepader sume...
sayang kamoooo~

next post cont with relationship with teacher ...~

Saturday, August 22, 2009

PERSIS PUTERI KAYANGAN



siti rozila n her husband...
dont know his name...
accidentally terjumpe this pict kat fs die...
semoge bahagie selalu....
sorry x dpt hadir on ur wedding day....
wahhhhh....
u are so3x beautiful....
amaze me....
i really mean it

Friday, August 21, 2009

RAMADHAN ESOK...

Do’a malaikat Jibril menjelang Ramadhan ” “Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma’afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo’a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu SAYA NORAZLINA ARBAAIN NO MATRIX A11XX39 TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF DARI HUJUNG RAMBUT SAMPAI HUJUNG KAKI jika ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAQ KEPADA SEMUA UMAT ISLAM.
PUASA JANGAN TAK PUASA. :)

Wednesday, August 19, 2009

ALONE IN 1ST RAMADHAN



orait...
nampaknye ramadhan dtg lagi...
sambut puase sorang2x la nampaknye kat sini...
yaya n dayu yg tukang sahur same2 balik umah
akmal pun balik yerk...
ader x nak teman...
mesti xde kan coz ramai org balik...
huhuhu...
puase diperantauan la nampaknye....
ok so disini aku ade terbace tips untuk kejutkan orang2 yg rase cam liat nak bgn sahur ...
ade gak yg x sahur bile duk kat u ni...
jgn3...
makan la waima sikit...
nak beli kurma3x

Kalau nak kejutkan org bangun especially sahur..cam ni antara caranya..

1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil name die slow2..
2. sentuh bahu org tidur tu..n goyangkan perlahan lahan..sambil panggil name die...
3. renjis air kat muka die...sambil panggil nama die...
4. tampar tampar manja pipi dia..sambil panggil nama die lg...
5. tutup kipas/air cond

tp kalau still tak effect

1. jerit name die lg kuat kuat dan kuat...
2. gigit ibu jari kaki die..cam antu toyol gigit
3. simbah air sebaldi...kalau bleh air rendam baju korang
4. tarik rambut die kalau d x botak sampai jatuh dr tilam
5. goyang badan die kuat2 then jerit gempabumi! gempabumi! tsunami!tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke xpun ikan patin masak tempoyak yg baru dibeli sebelah hidung die..bg amek bau sikit

tp kalau still tak effect gak

1. pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru name dia byk2 kali...
2. pergi kat die, baca je surah yaa sin! hehehehehe

tp kalau still tak effect gak...ni je la cara terakhir

panggil je orang masjid/surau untuk uruskan...kerana tuhan lebih menyayanginya

orait ni pantun dari aku tuk kiter sume yang puase...

Dragon fruit dimakan ruse
Lepas terbersin d makan plak pula buah semangke
Selamat terawih dan puase
Semoga bersih jiwa dan rage

p/s:ader org x suke aku pakai warni warni ke???
hahahah kalau ader pun...
ader aku kesah???

Tuesday, August 18, 2009

I LUV MY SIS


hahahaha...
yaaa..
selamat berkonvo untuk senior PERMAJ
selamat menempuh alam bekerja
yg sambung master gud luck bebeh...
yaaaa
terlupe seketika
hahaha...
actually terlepas 1 hari
baru teringat kakak aku dah konvo
yaaaa kat UPSI
good job my sis...
selamat berkhidmat as a teacher...
sayang kamooo...
sian d emak je yg dtg
nak wat camne abah kene g muar on that time rite...
yaaaa
papepun t aku konvo(dgn izin ALLAH)
dtg la ramai2x...
hehehehe ...

Friday, August 14, 2009

BEFORE I'M GOING




1..2..3
never wanted to see u been hurt again
1..2..3

dont want u to feel down again

1..2..3
again i will never let some1 hurt u again

1..2..3

still counting until it stop..and stop hurt u n make u down

1..2..3

this is a counting for me to detonate my explosive, to whom it suppose to be
1..2..3..

i will take care of u from the nasty little crap
1..2..3..

it will explode if someone pull the trigger
and of course

1..2..3..
my love explode like a bomb of hapiness inside

1..2..3..
I love u dear!!